Pyl

Včelí pyl je jedním z nejbohatších a nejčistších přírodních potravin. Je neuvěřitelně nutriční a jeho léčivé hodnoty jsou známé již celá staletí. Pylová zrna obsahují samčí zárodečné buňky, které jsou produkovány všemi rostlinami, květinami a květy.

Jedna lžička s pylem obsahuje přibližně 2,5 miliardy pylových zrn z nichž každé má schopnost oplození a reprodukci určitého druhu rostliny například ovocný strom obilí nebo i kětina. Pyl je produkován v prašníku květů a šišky jehličnanů. Každé zrnko měří přibližně 0.1 mm v průměru (i když průměr zrn je někde okolo půl milimetru), a každá včela shromažďuje rousky pylu a ten obsahuje přibližně dva miliony zrnek pylu.

Opylování spočívá v přenosu pylu z prašníků na pestík. Jedna šiška z borovice může produkovat až šest milionů zrnek pylu, a až čtyři miliony pylových zrn lze nalézt v hlavě žita. Mnohé rostliny jsou opylovány větrem nebo deštěm, přičemž podstatná část rostlin barevně atraktivních a vonných květů obsahují navíc nektar a tím lépe přilákají opylovače (včely, mouchy, vosy, motýli, aj.)

Pyl získaný včelami je lepší tím, že je získan přímo z kvetoucích rostlin. Včely jsou velmi vybírave a zbírají jen ten nejlepší pyl který má větší obsah živin. Včely zbírají pyl na své zadní nohy a mixují ho s žaludeční šťávou a tak vytvářejí pylový rousek a ten přináší ke zpracování do svých úlů.

Barva a tvar obvykle označuje druh rostliny, ze které byl získán, stejně jako místo původu. I když barva pylu je obvykle nedůležitá, bude od zlatožluté až po černou v závislosti na jeho zdroji. Pyl obsahuje mnoho druhů pigmentů, z nichž jen malý počet jich bylo rozpoznáno. Některé pigmenty jsou rozpustné ve vodě, zatímco jiné jsou rozpustné v tucích. To také vysvětluje mnoho různých barev medu, a včelího vosku.

Pyl je nejbohatší známý zdroj vitamínů, minerálů, proteinů, aminokyseliny, hormonů, enzymů a tuků. Ale táké i velké množství přírodních antibiotik. Většina známých vitamínů v pylu je v dokonalé vyvážení, což dále zvyšuje jejich hodnotu.

V pylu existuje někde mezi 5000 až 9000 mikrogramů aktivních karotenoidů, které jsou v těle přeměněny na vitamín A. Karotenoid je vlastně provitamín A. Pyly nejbohatší na karoten může obsahovat 20krát více, než kolik je v srovnatelné hmotnosti mrkve.

Následující množství vitamínů B se nachází v jednom gramu (1.000 mg) čerstvé syrové pylu:

Vitamin B1 (thiamin) 9,2 mg.
Vitamín B2 (riboflavin) 18,5 mg.
Vitamin B6 (pyridoxin) 5,0 mg.
Kyselina nikotinová 200,0 mg.
Kyselina pantothenová 27,6 mg.
Kyselina listová 5,0 mg.

Všechny formy včelího pylu obsahují vyšší množství vitamínů B1, B2 a E než se nachází v ovoci a zelenině. Jeden gram pylu obsahuje 7 až 15 mg. vitamínu C, spolu se stopami vitaminu E.

Obsah minerálních látek včelího pylu je následující:

Vápník 1 - 15% z popela
(10,5% v průměru)
Chlór 1% z popela
Měď 0.05-0,08% popela
Železo 0.01 - 0,3% popela
(0,07% v průměru)
Hořčík 1 - 12% z popela
(6,7% v průměru)
Mangan 1,4% z popela
Fosfor 1 až 20% z popela
(13,6% v průměru)
Draslík 20 až 45% z popela
(20,7% v průměru)
Křemík 2 až 10% z popela
Síra 1% z popela

Včelí pyl obsahuje až 59 různých stopových prvků, minerálů a všechny nalezené v pylu jsou přítomny ve vysoce stravitelné formě.