Včelí jed

Včelí jed je produkt jedotvorné žlázy dělnic. K jeho tvorbě potřebují bílkovinnou stravu. Včely dokážou do jedu převést i toxické látky vzniklé při invertování nektaru. Jed vytváří i včelí matka, ale používá jej jen při souboji s jinou matkou.

Jed tvoří přibližně 65 % vody, 27 % bílkovin a 8% připadá na ostatní látky. Jed nemá stálé chemické složení (ale k účinné složce patří např. melittin), je to bezbarvá příjemně vonící látka.

Zjednodušené složení jedu:

biogenní aminy - histamin
peptidy - melittin, apamin, MCDpeptid
enzymy - hyaluronidáza, fofolipáza A

 

Včelí jed působí na nervovou soustavu, snižuje krevní tlak, rozkládá červené krvinky, způsobuje šok a horečkovitý stav. V místě, kde do těla proniklo včelí žihadlo, za pocitu ostré bolesti vzniká otok a u citlivých osob vyrážka a bezvědomí.

Žihdalo s jedovým váčkem Pichnutizihadla

Pomoc spočívá v rychlém odstranění žihadla (žihadlo je stále živý orgán) odrýpnutím nehtem. Pozor na zmáčknutí včelího váčku! Při zmáčknutí dojde k vypumpování veškerého jedu do rány. Na místo vpichu se aplikuje med, cibule, octový obklad nebo látky s kortikosteroidem (Fenistil). Alergici potřebují okamžitou zdravotnickou pomoc. Včely jsou paradoxně nejcitlivější na účinek jedu, na rozdíl od útoku na savce může včela bez obtíží své žihadlo z chitinového krunýře opět vytáhnout a mnohonásobně použít.

Ikdyž včely snášejí nektar z ekologicky postižené oblasti, jejich med bude stejně „čistý" jako každý jiný, ale škodliviny se koncentrují v jedu.